Capoeira

Capoeira is een Braziliaanse krijgskunst die zijn wortels heeft in de vechtmethoden en de danstechnieken van de Afrikaanse bevolking uit de tijd van de slavernij in Brazilië. De oorsprong wordt bepaald in ofwel Angola of Mozambique, allebei Portugese koloniën. Een aan capoeira analoge vorm van vechtkunst genaamd Moringue wordt sinds enkele eeuwen beoefend in het gehele gebied van de Indische Oceaan.

Tegenwoordig wordt er een onderscheid gemaakt tussen twee varianten van capoeira:

  • De capoeira Angola: aangeduid als de oorspronkelijke capoeira; de bewegingen zijn langzaam en dicht bij de grond. De spirituele, filosofische achtergrond van capoeira wordt vaak geassocieerd met de capoeira Angola.
  • De capoeira Regional: vandaag de meest beoefende vorm van capoeira, werd rond 1930 ontwikkeld door Meester Bimba uit Brazilië. Meester Bimba was een uitstekend worstelaar en in zijn vorm combineerde hij technieken van de originele capoeira met de technieken van jiujitsu, boksen en (Grieks-Romeins) worstelen. Deze tak van capoeira wordt gekarakteriseerd door de vele acrobatische toevoegingen en de snelle uitvoering.